מניית טבע

המנייה של חברת התרופות הישראלית אמריקאית TEVA היא מנייה דואלית הנסחרת בישראל ובארצות הברית במקביל - יתרון? חיסרון? כל התשובות במאמר שלפניכם

כשמתחילים למנות את המניות הישראליות המוכרות ביותר, מניית טבע תהיה מהראשונות. חברת טבע, או בשמה המלא טבע תעשיות פרמצבטיות, היא אחת מחברות התרופות הגדולות ביותר בעולם כיום, והיא מוכרת רבות לציבור הישראלי בגלל היותה חברה ישראלית-אמריקאית ותיקה. החברה עוסקת בפיתוח וייצור של תרופות, בעיקר תרופות גנריות (כלומר- תרופות שמחקות תרופות מקוריות). בנוסף, היא מתעסקת בייצור חומרי גלם לתעשיית התרופות, ייצור מוצרים רפואיים, שיווק תרופות וטיפולים וגם ייצור מוצרים וטרינריים. עם מגוון כזה לא פלא שמדובר באחת מהחברות היצרניות שקיימות היום בשוק התרופות, ומנייה מדוברת ביותר. אז מה ההיסטוריה של חברת טבע ומה מצב המנייה שלה בעבר, בהווה וגם בעתיד? יצאנו לבדוק.

ההיסטוריה של חברת טבע

החברה הוקמה באופן רשמי בשנת 1944 על ידי ד"ר גינטר פרידלנדר, אבל המקור שלה מתחיל עוד קודם, ב-1901, בבית מסחר לתרופות בירושלים. החנות נקראה "ס.ל.א" על שם השותפים שלקחו בה חלק, ובהמשך הקימו גם מפעל לייצור תרופות. ב-1935, לאחר שהמנדט הבריטי הטיל מגבלות על ייבוא תרופות מגרמניה, רוקחים וכימאים שעלו ארצה מגרמניה החליטו להקים חברות בתחום המומחיות שלהם. כך קמו כמה חברות מקומיות לייצור תרופות, ביניהן "צרי" ו"פיסן".  ב-1935 גם נוסד מפעל "טבע" בשכונת בית וגן בירושלים. לאחר מספר שנים אוחדו כל החברות הללו תחת השם "טבע תעשיות פרמצבטיות".

בשנות ה-80 חברת טבע קיבלה את אישור מנהל התרופות האמריקאי, הקרוי FDA, וכך יכלה להתחיל למכור את התרופות שלה בארצות הברית. עיקר תחום המומחיות שלה היה ייצור תרופות גנריות, אבל הם התרחבו במשך השנים למגוון פעילויות.

מהם המוצרים שחברת טבע מפתחת ומוכרת?

התרופה שנחשבת להישג הכי גדול של טבע היא קופקסון. מדובר בתרופת מקור שהומצאה ב-1966 ומיועדת לטיפול במחלת הטרשת הנפוצה. תרופת מקור ידועה נוספת היא "אזילקט", שמיועדת לטיפול במחלת הפרקינסון. התרופות האלה נמכרות בעשרות מדינות ברחבי העולם והן מהוות חלק ניכר מההכנסות של חברת טבע.

בנוסף לתרופות מקור ותרופות גנריות שהוזכרו לעיל, שחלקן הן לרכישה עם מרשם וחלקן גם ללא מרשם, טבע מייצרים משחות ותמיסות רפואיות, תרכובות מזון לילדים, תוספי תזונה, מכשירים רפואיים (כגון מכשירי דיאליזה), ומוצרים וטרינריים שונים לבעלי החיים.

מהי מניית טבע?

בשנת 1951 ד"ר פויכטוונגר, שהיה שותף בטבע, רשם את טבע כחברת מניות ציבורית בבורסה בתל אביב. כיום מניית טבע היא מנייה דואלית, כלומר מנייה שנסחרת בשתי בורסות, במקרה הזה במדינת ישראל ובארצות הברית.

במהלך שנות האלפיים המנייה של טבע זינקה פי 20 בעקבות הצלחת החברה. עלייה זאת חיזקה את הבורסה בתל אביב ופיצתה על חברות אחרות שלא זכו להצלחות גדולות מדי, ובעקבות כך וגם בעקבות זה שההשקעה במנייה צברה פופולריות בקרב אזרחי המדינה, מניית טבע כונתה גם "המנייה של העם".

למניית טבע הייתה ירידה בשוויה ב-2017, מאחר וחברה אחרת התחילה לייצר תרופה דומה לתרומה הרווחית ביותר שלה. ירידה נוספת שלה קרתה בעקבות ההסתבכויות המשפטיות והכלכליות שלה. כך יצא שב-2017 היא ירדה מהמקום הראשון ברשימת החברות הישראליות בעלות רווח השוק הגבוה ביותר.

ההסתבכויות של טבע

לאורך השנים חברת טבע הסתבכה בכמה פרשיות ונאלצה לשאת בתוצאות בעקבות כך. ההסתבכות הראשונה שלה הייתה ב-2015, כשרכשה את חברת התרופות המתחרה אקטביס, שהייתה חטיבת התרופות הגנריות של אלרגן. רכישה זו הייתה עסקת ענק בגובה 40 מיליארד דולר, שבעקבותיה חברת אלרגן קיבלה עשרה אחוזים ממניות טבע ובכך הפכה להיות בעלת המניות הגדולה ביותר בחברה. מצב זה הפך לבעייתי מול בעלי מניות אחרים של החברה, ובעקבות כך ב-2017 החוב של חברת טבע הגיע לעשרות מיליארדי דולרים.

כדי לצמצם את החוב חברת טבע נאלצה להתחיל בתהליך התייעלות וקיצוצים, מה שיצר הסתבכות נוספת שלה, בעיקר מול אמון הציבור. חברת טבע פיטרה כ-25 אחוזים מעובדי החברה שלה, ביניהם 1750 במדינת ישראל. רבים עיבדו את מקור פרנסתם לאחר שנים רבות של עבודה בחברה. זה הוביל לדימוי שלילי של חברת טבע באוכולוסייה הישראלית.

בוסף לכל אלה, לטבע היו עוד שתי הסתבכויות משפטיות. הראשונה היא שבעקבות מוות של 400 אלף אזרחים בארצות הברית בין השנים 1996 ל-2017, הוגשו כ-2600 תביעות נגד יצרניות של אופיואידים (משככי כאבים) בטענה שתרופות אלה גרמו למות האזרחים הללו. התובעים האשימו את חברות התרופות, ביניהן את חברת טבע, בהטעיית צרכנים במידע שמוצג על התרופה ועל כך שלא סיפרו את כל האמת בהקשר לסיכון ההתמכרות לאופיואידים.

התביעה הבאה הייתה בעקבות פרשיית תיאום מחירים. 50 מדינות בארה"ב תבעו את טבע וחברות נוספות ששיתפו פעולה ביניהן על פגיעה בחוק ההגבליים העסקיים שכללה תיאום וניפוח מחירים של התרופה הפופולרית פראבאקול, תרופה המיועדת להורדת רמת הכולסטרול בדם, ותרופות נוספות. במהלך השנה האחרונה חברת טבע הצליחה להגיע להסדרים כספיים עם חלק מהמדינות התובעות לסגירת התיק כנגדה.

נתונים פיננסיים עכשוויים ומה צופן העתיד למניית טבע

בעקבות הסכם הפשרה בפרשיית תיאום המחירים ובפרשיית האופיואידים, נכון לעכשיו, מניית טבע עלתה ב-4 אחוזים במסחר בארצות הברית בחודשים האחרונים.  מומחים פיננסיים צופים שמניית טבע תתחיל להתאושש מעכשיו. ביל מילר, משקיע אמריקאי גדול ומפורסם, אמר בינואר האחרון שהמנייה של טבע היא מהמנייות הטובות ביותר שקיימות בשוק ושהוא חוזה לה תשואה של כ-250 אחוזים במהלך השנתיים הקרובות.

אחת הסיבות שצופים הצלחה עתידית למנייה של טבע היא הנהגתו של קאר שולץ, המנכ"ל של טבע מאז 2017, שפעל המון בצורה משמעותית כדי לפתור את כל הצרות שחברת טבע נקלעה אליהן. למרות תחזיות אלה, עדיין קשה לדעת מה יהיה בעתידה של טבע, מאחר והיא עדיין נמצאת בחובות והמון מהתביעות נגדה עדיין לא הגיעו להסדר.

מהם היתרונות והחסרונות של רכישת מניית טבע

יתרון גדול הוא שמדובר באחת מחברות התרופות הגדולות והיצרניות ביותר בשוק, שקיימת כבר עשרות שנים וזוכה להצלחה בתחומה. היא עדיין מייצרת תרופות שנחשבות לטובות יותר בתחום הטיפול שלהן ולפני ההסתבכויות שלה שווי המנייה שלה הייתה גבוהה ביותר. התחזיות של המומחים צופים חזרה להצלחה זו, לכן כעת, כל עוד היא עדיין מדשדשת, זה יכול להיות רעיון טוב להשקיע בה כדי לקבל תשואות בהמשך שיהיו גבוהות משמעותית מסכום ההשקעה הראשונית.

מאידך, חיסרון משמעותי הוא כמובן כל התקריות בעשור האחרון עליהן פירטנו, שמובילות קודם כל למשבר כלכלי של החברה, מה שמקשה על אנשים לרצות להשקיע בה, אבל אולי מה שחמור יותר- התקריות מובילות לחוסר אמון בחברת טבע ובהחלטות שהיא מקבלת.

לסיכומו של דבר

חברת טבע היא חברה ענקית שנרשמו לזכותה הישגים רבים אבל גם הפסדים. ההיסטוריה המסועפת שלה מלווה ביציבות ושגשוג לצד נפילות קשות, ולכן קשה לדעת מה צופן לה העתיד. מה שכן אפשר לדעת הוא שכרגע חברת טבע נמצאת בידיים טובות בהנהגתו של קאר שולץ, ושבלעדי חברת טבע שוק התרופות ותחום הבריאות לא יראו אותו הדבר.

הירשמו לקבלת עדכונים שוטפים:
Ledger - Crypto Beginners Pack
Cryptohopper