בנק לאומי לישראל נוסד ב-1902 ושימש בתחילת דרכו כזרוע כלכלית שמטרתה למנף את הפעילות הציונית בארץ ישראל, ב-1951 קיבל הבנק את שמו, ומאז ומעד היום שרד כדי לשאת בתואר של הגוף הכלכלי הוותיק בישראל. הבנק נחשב לשני בגודלו בישראל מבחינת הון עצמי, ומעסיק למעלה מ-10,000 עובדים לצד הפעלת למעלה מ-200 סניפים. עו"ד חנן פרידמן משמש כמנכ"ל הבנק, ויו"ר הדירקטוריון הינו סאמר חאג' יחיא. מניות הבנק ציבוריות וניתן לסחור בהן בבורסת תל אביב.
בנק לאומי בעבר – השקעה בטכנולוגיה ואמונה בקדמה
מבלי להיכנס יתר המידה לשנות ה-50 וה-60 של המאה הקודמת, בנק לאומי לישראל שימש למעשה כגוף הפיננסי הראשון במדינה, ובעזרתו התאפשר ייבוא יהלומים לליטוש בארץ, וכן פיתוח החקלאות שהייתה אחד מאפיקי ההשקעה המועדפים עליו. בתחילת המאה הנוכחית סיפק בנק לאומי תמיכה רבה בפרויקט של כביש 6 וכן בתחנה הכח בחדרה.
בנק לאומי התאפיין לאורך שנותיו ככזה המאמין בהשקעה בטכנולוגיה, והיה הבנק הראשון בישראל שהתקין כספומטים אוטומטים ברחבי תל אביב. הבנק אף היה אחד הראשוני בעולם לאפשר שירות בפלטפורמה מקוונת, באמצעות הטלפון והאינטרנט בהמשך.
בדומה לפפר של ימינו עליו עוד נפרט בהמשך, בשנות ה-90 הקים בנק לאומי את הסניף הווירטואלי שנקרא "הבנק הישיר הראשון", אשר מטרתו הייתה לאפשר ללקוחות קשר מרחוק, זה מוכר בימינו בשם "ישיר לאומי". ב-2016 אף היה הבנק הראשון בארץ לעבוד עם טכנולוגיית ענן, שכידוע מאפשרת פעולה מהירה ומאובטחת יותר, וכן שימוש במאגרי דאטה עצומים.
העשייה ב-2016 לא תמה בכך, ובאותה שנה הקים הבנק את החטיבה לבנקאות דיגיטלית, ששמה לה למטרה לעצב ולהרחיב את שירותי הדיגיטל הבנקאים שסופקו ללקוחות הבנק. לזו הצטרפה ב-2017 אפליקציית התשלום PAY, וחודשים מספר אחר כך הושק פרוייקט הדגל של השנים האחרונות בבנק לאומי והוא כמובן PEPPER, שהיווה ולמעשה נכון להיום מהווה בנק דיגיטלי יחיד מסוגו בארץ. פעילותו הענפה של הבנק תרמה לצמצום וניהול חכם של משאבים כגון כח אדם וסניפים, בנק לאומי צמצם בשנים אלו את מצבת כח האדם שלו בכ-2,200 עובדות ועובדים, ובכ-64 סניפים.
התנהגות המנייה לאורך השנים
מניית לאומי בעלת הסימבול LEUMI נסחרת נכון לכתיבת שורות אלה בשער של 2,665 בבורסת תל אביב. המנייה נמצאת במדד תל אביב 5, דבר המלמד כמובן על היותה בין 5 המניות הגדולות בבורסה. מחיר המנייה בחודש האחרון מהווה שיא כל הזמנים, ולאור יציבות הבנק וגודלו הדבר עשוי לשדר אופטימיות כמובן למחזיקים, אך גם לאלו השוקלים להיכנס. זה המקום להדגיש שבמאמר אין המלצה לביצוע שום פעולה, ושטרם השקעת כספכם יש להתייעץ עם איש מקצוע שיבין את אהבת או שנאת הסיכון שלכם כמשקיעים, וכן יתחשב בנתונים המעודכנים בשוק נכון ליום ביצוע ההשקעה.
המנייה מציגה תשואות יפות מפתיחת 2021, והתשואה עומדת על כ-43.23%, ועל 57.57% ב-12 החודשים האחרונים. תשואות הדיבידנד נעות סביב 1.59% ומכפיל הרווח של הבנק עומד על 8.33, מספר יפה מאוד בהשוואה למכפיל הרווח של מזרחי טפחות למשל, העומד על 21.3, או לשל מכפיל הרווח של בנק הפועלים העומד על 13.3. מכפיל הרווח הינו מדד אמנם בסיסי מאוד, אך גם קל מאוד לחישוב על ידי חלוקת מחיר המניה ברווח למניה, והוא משמש ככלי ראשוני לבחינת הכדאיות בהשקעה בחברה. אף שהרווח ומחיר המנייה משתנים לעיתים תכופות, ניתן לחשב בעזרתו באופן כללי תוך כמה זמן ניתן להחזיר את ההשקעה בחברה, ולכן לכאורה ככל שהוא נמוך יותר כך מוטב יותר למשקיע.
ומה בהווה?
משבר הקורונה הבא עלינו לרעה אינו פסח על ענף הבנקאות בעולם, וגם לא על ענף הבנקאות בישראל, וכיוצא בכך לא על מניית לאומי. לצד זאת, גם ההתאוששות בתחום ובשווקים בכלל לא פסחה על מניית הבנק. ניתוחים שונים עשויים להצביע על מגמות עתידיות שונות, וחרף העובדה שאין בידינו כדור בדולח עושה רושם שמגמת המנייה תישאר דומה לשאר השוק ולא חזרה או חלשה ממנו.
ניתוח טכני יותר מצביע אולי על נקודות כניסה מעניינות בימים הקרובים, ואולם כאמור יש להיוועץ במומחה או יועץ השקעות כדי לחבר בין המאפיינים הספציפיים שלכם לבין הנתונים בזמן אמת בשוק. המנייה כן משדרת יציבות, אך העלייה החזקה במדדים העולמיים עשויה שלא להימשך ולהביא לירידות חריפות בשווי של נכסים בהם מושקע הבנק, דבר העשוי להביא בתורו לירידה גם בשוויו.
פעילויות בתחומים רבים – אך יהלום אחד שבכתר
ללאומי מספר חברות בנות אשר מייצרות לו הכנסות נאות, ביניהן בנק לאומי למשכנתאות שנרכש על ידו ב-2012. לאומי קארד, אשר עקב ועדת שטרום לקידום התחרות הבנקאית בישראל נמכרה על ידי לאומי והוחלפה ב-MAX, אשר משמשת כיום כחברת האשראי של לאומי. לצד אלה לאומי מחזיקה בחברת הבת לאומיטק, שמטרתה לבסס את פעילות הבנק באנשי תעשיות ההייטק, וכן את לאומי פרטנרס, המאפשרת לבנק ללוות ולהציע שירותי מיזוג ושירותי בנקאות משלימים.
לצד כל אלו ישנו פרוייקט הדגל של לאומי בשנים האחרונות והוא הבנק הדיגיטלי פפר, אשר החל כמחלקה פנימית ובשלהי 2018 הפך רשמית לחברת בת. במבט ראשוני נראה שבלאומי ניסו להרחיב אף יותר את היעדר התלות בסניפים פיזיים, דבר המוביל לחתיכת עלויות התפעול ולאפשרות לצמצום בכח האדם, ואולם במבט מעמיק נדמה שפפר משמש כמעין פרויקט יותר מחדש תדמיתית מאשר מספק שירותים חדשים אמיתיים שהצרכן הממוצע לא הכיר.
פפר למעשה עוטפים את שירותי הבנק בעטיפה צעירה וסקסית, הבאה לידי ביטוי בכרטיס אשראי צבעוני וחגיגי, בשירות צ'אט 24/6, ובמנה אפליקציה המזכיר פיד של רשת חברתית דוגמת האינסטגרם. כל זה מגיע לצד פטור מעמלות עו"ש שנחשב למצרך די נדיר בקרב לקוחות אשר נבצר מהם להחזיק סכומי כסף גדולים בחשבון, וכן עם מנגנונים חדישים אך מעט מסורבלים למעקב וניהול הכסף.
בהחלט ייתכן שבעזרת פפר בנק לאומי מבטיח היאחזות בצעירים רבים, ומפתח סוג של יחסים ארוכי טווח גם בעולם שבו המעבר בין הבנקים פשוט מאוד יחסית. לצד זאת, בקרוב אמור להיווסד "הבנק הדיגיטלי הראשון" אשר עשוי לשנות את מאזן הכוחות, ויהיה מסקרן לראות את פעילותו לצד פפר בהמשך, במיוחד לאור מעברו של סמנכ"ל השיווק בדימוס של פפר ערן בר יוחאי למתחרה שבדרך.
לסיכום
כאמור, בנק לאומי לאורך השנים יזם והעז מבחינה טכנולוגית ואם יצליח לשמור על היתרון שצבר בעזרת פפר נדמה שיוכל לשמור על הפער הטכנולוגי שיצר גם בעתיד. לצד זאת, כניסתו של 'הבנק הדיגיטלי הראשון' עשויה לערער את מעמדו ולפגוע בתוכניותיו לעתיד.
באשר למחיר המנייה הנמצא כעת בסמוך לשיא כל הזמנים, נדמה שבשקלול היציבות ושווי השוק הגדול של מניות הבנק יש מקום לאופטימיות, ובכפוף לבחינה זהירה נדמה שעבור אלו המחפשים השקעה יחסית פאסיבית ולטווח ארוך הבנק יכול לספק מענה הולם, שכן לצד יציבותו היחסית המשקיעים בו גם נהנים מדיבידנד נאה יחסית לגוף כה אמין. חרף זאת, כפי שלימדה אותנו הקורונה וקל וחומר היות שלא חלפה מחיינו ומסתמן שגם לא תחלוף בקרוב, כשמדובר בשוק המניות ובענף הפיננסים בפרט אף פעם אין לדעת מה יוליד יום.