מניית אורמת

מניית אורמת טכנולוגיות חוותה טלטלות בשנים האחרונות אבל עדיין היא מניה מעניינת שמומלץ לעקוב אחריה. לחצו ובואו להכיר את מניית אורמת
מניית אורמת

מניית אורמת טכנולוגיות [אורמת טכנו – ORMAT TECHNO] נסחרת בצורה דואלית בבורסת ניו-יורק תחת הסימבול ORA בדולרים, ובבורסה לניירות ערך בתל אביב בשקלים תחת המספר 1134402, ואף משתייכת למדד תל אביב 35 וכן למדד תל אביב טק-עילית המייצג את מחירי המניות הכלולות בתל אביב בלוטק וששווין הינו לפחות 75 מיליון ₪.

המנייה חוותה טלטלות בשנים האחרונות ובין עלייה של קצת יותר מ-8% בשלוש השנים האחרונות לירידה של למעלה מ-25% מתחילת השנה ניתן למצוא עליה מידע רב ומעניין. לשינויים במחיר מספר גורמים וסיבות, ובין אם אתם משקיעים קלאסיים שאוהבים לונגים וירוק בעיניים, ובין אם לחלופין אתם מאלו שמחפשים את מניית השורט הבאה, ייתכן ויש לכם סיבה להתעניין באורמת טכנו.

מה המוצרים והשירות המסופקים?

אורמת טכנו שהוקמה ב-1965 הינה חברה בין לאומית הפועלת בתחומי האנרגיה והחשמל החלופיים, לחברה חברות בת באמצעותן היא עוסקת בהקמה ובהמשך תפעול של תחנות הכח המבוססת אנרגיה חלופית, לרוב אנרגיה גאותרמית.

בנוסף מייצרת ומשווקת החברה ציוד לייצור חשמל ובתוך כך ציוד עזר, ובין מוצריה ניתן למצוא גנרטורים, טורבינות, מחליפי חום וטורבוגנטורים מהם מכרה החברה למעלה מ-1000 יחידות ברחבי העולם.

אנרגיה גאותרמית, מה זה והאם יש לזה עתיד?

אנרגיה גאותרמית היא אנרגיה מבוססת חום שמקורה בפנים כדור הארץ, ניתן להשתמש בה לייצור חשמל, והיא אף נחשבת למקור שאינו מתכלה. להפקת חשמל ממנה נדרש לעבוד באיזורים בהם ישנה פעילות טקטונית, ונכון להיום עושים בה בשימוש בצרפת, מקסיקו, איטליה, קוסטה ריקה, יפן, אתיופיה ובמדינות נוספות בעולם. השדה הגיאותרמי המשמעותי והגדול בעולם נמצא צפונית לסן פרנסיסקו במדינת קליפורניה.

מקור אנרגיה זה מתורגם לייצור חשמל ולהכנסות, ואכן אורמת טכנו ביצעה עסקאות שונות במגוון יבשות ובתוכן דרום וצפון אמריקה, אסיה, אוסטרליה ואירופה. החשמל מופק לרוב באמצעות שימוש בקיטור, כאשר יש להתאים את איסוף החום בהתאם לאיזור ההתפרצות כתלות בתנאי השטח.

לאנרגיה הגאותרמית בדומה לכלל האנרגיות הירוקות והמתחדשות ככל הנראה יש עתיד, כל לפחות סביר להניח. התודעה העולמית גרמה ליצירת קרנות שונות המשקיעות באנרגיה ירוקה ולמגוון מדדים להם גם ארומת טכנו משתייכת, ואולם לאנרגיה הגאותרמית יתרון אחד גדול על שאר האנרגיות והוא היותה בלתי מתכלת ויחסית קבועה.

נכון שגם השמש לא צפויה להיעלם בשנים הקרובות, וכך גם הרוח. ואולם, ניתן לראות לאור שינוי האקלים איזורים שהיו מאופיינים באקלים קבוע עוברים שינויי, ואף שלרוב מדובר בתקשורת על התחממות גלובלית אין זה תמיד עודף שמש שמאפיין את השינויים. שיטפונות, גשמים, עננים ומשקעים נוספים מופיעים לפתע באמצע הקיץ, ואזורים רווי רוח נהפכים ליחסית רגועים מבחינה זו, או לחלופין סוערים עד כדי כך שהאמצעים להפיכתם לאנרגיה לא עומדים בעוצמתם.

שינויים אלו הפכו את האנרגיה הגאותרמית למקור אנרגיה חליפית יחסית נח ויציב, ובעיקר לצפוי. באופן יחסי ניתן לומר שהבורסה, ובעיקר הגופיים המוסדיים אוהבים וודאות, ולכן ייתכן ויבחרו ללכת בהשקעותיהם דווקא עם חברות אלו למרות חוסר ההיכרות היחסי של הציבור עם אנרגיה מסוג זה. כמו כן, עיסוקיה הנוספים של אורמת כמתחזקת ומפעילת המתקנים תורמים לזרם הכנסותיה הקבוע, ולכך שגם בהנחה שינוצלו כל השדות להפקת אנרגיה גאותרמית ויוקמו בהם מפעלים לא תחסם אפשרותה לייצור הכנסות, אם כי היא תעבור למודל מבוסס תחזוקה ושיווק מוצרים נלווים.

ומה החברות המתחרות עושות?

חרף יתרונות הקידוח הגאותרמי, הוא כמובן סובל גם מחסרונות. כך למשל באוקטובר אשתקד סבלה אורמת טכנו מירידה של 22% בשוויה בזמן שהחברות המתחרות בה בבורסה לניירות ערך בתל אביב עלו בפער ניכר; אנלייט ב-42% ו-אנרג'יקס ב-32%. הסיבה לכך נעוצה בעיקר בעובדה שייצור אנרגיה מחשמל ומרוח נחשב כזול בהרבה נכון להיום, ודורש הקמה פשוטה יחסית לעומת הליך הקידוח וההקמה הנדרש להפקת האנרגיה הגיאותרמית.

ואולם, אורמת טכנו הבטיחה לעצמה על ידי חוזים ארוכי טווח הכנסות המתורגמות לרווחיות בשנים הקרובות, ולכן באפשרותה ללמוד את השטח בסבלנות ולבחון את הדברים טרם תפעל בכיוונים נוספים.

אנרגיה גם לפרשיות שחיתות?

אורמת טכנו הינה חברה מעניינת ממספר זוויות, מצד אחד כאמור היא עוסקת בקידוחים ובאנרגיה גיאותרמית, ובארסנל שלה חוזים המבטיחים לה רווחיות בשנים הקרובות. מאידך שמה נקשר לפרשיות שחיתות כפי שפורסם בחודש מרץ 2021, והדבר לא עשה לה טוב.

בפרסום מסמך שהופק על ידי בית השקעות אמריקאי (הינדנבורג ריסרץ') נטען שאורמת טכנו הייתה מעורבת בסדרת מעשי שחיתות בעולם השלישי לכאורה, אשר היו חלק משיטתה הבינלאומית. כאמור הדברים פורסמו לפני קצת יותר מחצי שנה ונכון לכתיבת שורות אלה אין אישום וודאי אין הרשעה וכן לא הוכח דבר.

טיעוני בית ההשקעות נוגעים לפעילותה של אורמת טכנו בקניה, הונדורס וגוואטמלה. שם נטען לגבי האחרונה שאורמת לכאורה בנתה נתיב מכירות בעזרת ישות משפטית שלא דיווחה עליה. בנוסף נטען שהישות שמשה להשגת זכויות בתחום האנרגיה בגוואטמלה, וזאת על ידי מתן שוחד לבכירים בממשל של גוואטמלה, כאמור עד שיוכח אחרת האישומים הינם לכאוריים בלבד.

בהמשך לכך נטען על ידי הינדנבורג שאורמת פעלה בקניה והגיעה שם לאחוזי רווח לא הגיוניים או פרופורציונאליים, שהיוו כ-43% מהרווח הנקי שלה בשנה שעברה. לטענתם אדם עמיד ומקושר פוליטית בקנייה אף הודה בפניהם כי "שימן איפה שצריך" עבור אורמת במדינתו, וכי בידיהם מסמכים המוכיחים העברת תשלומים לקבלנים הקשורים בשחיתות במדינה.

לכך מצטרפת טענה על פעילותם בהונדורס, בעיר הנקראת קופאן שמאופיינת כשטח של קרטלי סמים, בו ניתן לפעול רק לאחר מתן שוחד להם, או לפוליטיקאים, ולעיתים לשניהם.

כן או אחרת, שווי החברה נפגע מפרסום הפרשייה וכן מגורמים נוספים כמו אלו שהוצגו קודם, ופגיעה זו תורגמה לירידה של 26.1% מתחילת השנה.

סיכומו של דבר

חברת אורמת טכנו הינה חברה רוויה בפוטנציאל, המתאימה היטב לנרטיב ההולך ומתחזק של אנרגיה ירוקה ומתחדשת, ואף שנכון להיום עלויות הקידוח גבוהות בהחלט ייתכן שבעתיד התקדמות טכנולוגית תאפשר הוזלה והתפרשות מהירה יותר. לכך מצטרפת העובדה שמדובר במקור אנרגיה בלתי מתכלה כפי שידוע לנו כיום, ובהיעדר הפתעות בעניין זה בהחלט ייתכן והידע והניסיון של החברה יתורגם לרווחים נאים למשקיעים.

מנגד, החברה מעורבת לכאורה בפרשיות שחיתות, ואין לדעת אם יש צדק בדברים וככל שכן איך תתמודד איתם. לכך יש להוסיף את העובדה שנכון להיום מדובר בטכנולוגיה יקרה יותר להפקת אנרגיה, ושייתכן שהעולם יתרגל וישקיע בתשתיות שלא יאפשרו מעבר לאנרגיה גיאותרמית גם אם הקידוח עצמו יוזל.

בדומה לכל מניה או השקעה מחוץ לפיקדון בבנק, קשה עד בלתי אפשרי לצפות בוודאות כיצד תראה התשואה בעתיד, ואולם בהחלט שווה לעקוב אחר ההתפתחויות בציר המשפטי כדי להחליט אם להיכנס או לא.

 

 

הירשמו לקבלת עדכונים שוטפים:
Ledger - Crypto Beginners Pack
Cryptohopper