הסחר הבינלאומי במטבעות חוץ הוא רחב היקף ומאופיין באינטנסיביות גבוהה. אגרות חוב ממשלתיות, מניות, זהב ומוצרים פיננסים אחרים נסחרים באופן שוטף בבורסות ברחבי העולם. עקב גודלו העצום של שוק המט"ח הבינלאומי – שהוא, למעשה, השוק הגדול ביותר בעולם – המהירות היא כלי מפתח ברכישה או קנייה של מטבעות חוץ. על כן, מתפרסמים באופן שוטף שערי המט"ח בפלטפורמות דיגיטליות שונות על מנת לעדכן את שווי המטבעות במהירות הנדרשת.
שערי מט"ח בזמן אמת
התנודתיות הגבוהה והאינטנסיבית בכל יום מסחר מחייבת את כל העוסקים במלאכה להישאר עם יד על הדופק ולהתעדכן באופן שוטף בשערי המט"ח לפני כל פעולת מסחר – קנייה, מכירה או המרה – וזאת על מנת לא להפסיד או לכל הפחות לצמצם את ההפסד הכספי בעת ביצוע העסקה.
עסקות במט"ח נועדו, כמו כל עסקה אחרת, עבור רווח כלכלי. לקנות בזול ולמכור ביוקר הוא האידיאל העומד מאחורי סחר במט"ח. אם למשל אתם רוצים לקנות דולרים אמריקאים באמצעות שקל ישראלי, עליכם לדעת מה השווי של של הדולר האמריקאי מול השקל הישראלי באותו רגע נתון – שווי שעשוי להשתנות בתוך שעות בודדות ולעתים אף בטווח זמן קצר מזה. לצורך הזה, בורסות ברחבי העולם מפרסמות את שערי המט"ח באופן שוטף עבור אלו הסוחרים בבורסות שלהן.
אז איך שער מט"ח בזמן אמת יעזור לי?
נשתמש בדוגמא קטנה לצורך ההמחשה: נניח שאתם רוצים לקנות 1,000 דולרים אמריקאים. הבורסה בתל-אביב מפרסמת את שער המט"ח ב3.25 שקלים לכל דולר אמריקאי אחד. כלומר, שילמתם 3,250 שקלים עבור 1,000 דולרים אמריקאים. כעת אתם רוצים למכור את הדולרים האלו בבורסה בניו יורק – שם השקל הישראלי הוא, נניח, 4 שקלים ישראלים עבור כל דולר אמריקאי. במקרה הזה, הבורסה בניו יורק תתן לכם יותר שקלים ישראלים עבור הדולרים שלכם – 4,000 שקלים. לצורך ביצוע עסקה כזאת, המבוססת על ניצול פערי המט"ח בבורסות השונות ברחבי העולם, מוטל על הסוחר להגיב במהירות לתנודתיות שערי המט"ח העולמיים.