דירוג איגרות חוב הינו התהליך אשר מתבצע על חברות דירוג, מטרתו העיקרית של דירוג זה היא הערכת הסבירות של קבלת הקרן והריבית של אגרות חוב.
ככל שדירוג האג"ח נמוך יותר משמעו שיש היתכנות שהחברה המנפיקה לא תוכל לפרוע את האג"ח, או אף במקרים רעים יותר להגיע למצב של חדלת פרעון ולכן ישנו סיכון גבוה מאוד באותו אג"ח.
דירוג אגרות חוב – קריטריונים לדירוג
משמעות הדירוג הינו הערכת הסיכון בגין קנייה או החזקה של איגרת חוב מסוימת, כמו כן הערכה של סבירות קבלת הקרן והריבית במועד אותו נקבע אל מול העמיתים. הדירוג מתבצע על ידי חברות דירוג ואנליסטים מומחים.
כאשר אנחנו מדברים על דירוג אגרות חוב אנו רואים 2 קריטריונים לדירוג, אחד מהם עסקי והשני פיננסי.
סיכון עסקי – במסגרת בדיקה זו בודקים האנליסטים את הסיכון העסקי בסביבת החברה – בין הבדיקות נבחנים הסביבה הענפית של החברה, מעמדה בשוק אל מול חברות אחרות בתחרות דומה. כמו כן, נבדק מבנה הארגוני של החברה בה נבדקים בעלי החברה ויכולתם הכלכלית להביע תמיכה בחברה במקרה של בעיה בתזרים מזומנים.
סיכון פיננסי – במסגרת בדיקה זו בודקים האנליסטים את הדוחות הכספיים של החברה, בבדיקה זו בודקים הכנסות והוצאות אל מול רווחיות. כמו כן, הון עצמי אל מול התחייבויות, נזילות ומקורות מימון. תביעות משפטיות גם הם אחד הפקטורים המשפיעים על דירוג אגרת החוב.
מי מדרג את האג"ח?
בישראל אנו רואים 2 חברות אשר תפקידן לדרג אגרות חוב. הראשונה והוותיקה מבין החברות היא חברת מעלות, חברת מעלות נחשבת לאחת השותפות האסטרטגיות של חברת הדירוג Standard & Poor (אשר מוכרת לכולנו בעקבות מדד S&P500)
מטרתה של חברת מעלות היא לתת דירוג של מנפיקים, כמו כן גם דירוג להתחייבויות שונות לזמנים ארוכים וקצרים לרבות אג"ח סטריט, אג"ח המרה, שטרי הון וניירות ערך המונפקים לציבור או לחילופין מונפקים פרטיים למשקיעים מוסדיים.
החברה השנייה היא חברת מידרוג, חברה זו עובדת יחד עם חברת Moody's, חברת דירוג אשראי עולמית אשר נחשבת לבעלת השליטה במידרג.
מידרג קיימת כ-6 שנים ובדומה למעלות גם היא מעניקה דירוג אשראי קונצרני, אשראי של מוסדות פיננסים, דירוג של קופות גמל ודירוג של קרנות השתלמות.