רפורמת ניוד הבנקים שתצא לדרך ב-21 לספטמבר השנה מביאה איתה תקווה לשינוי של ממש בשירותים הבנקאים בישראל. לאחר שנים של ניסיונות שונים לעידוד תחרות בנקאית שלא הביאו לשינוי של ממש עבור הצרכנים, הרפורמה החדשה צפויה לטלטל את המערכת על ידי רגולציות שיעבירו את הכח לידי הצרכן ויצרו שוק תחרותי יותר, בדומה לרפורמת הטלפונים הסלולריים בתחילת העשור הקודם.
הרפורמה היא יוזמה משותפת של בנק ישראל ומשרד האוצר והיא מהווה, בשאיפה, צעד ראשון בשינוי מערכת הבנקאות הישראלית אל עבר בנקאות פתוחה. מטרת רפורמת הניוד היא לפשט את הליך המעבר בין הבנקים כך שכל אחד ואחת יוכלו להעביר את חשבון הבנק שלהם לבנק אחר מבלי להיתקל בחומת בירוקרטיה מתישה מצד הבנק הנוכחי.
מה עומד להשתנות בעקבות הרפורמה
נכון להיום, מעט מאוד אנשים בישראל מעבירים חשבונות בין בנקים. זהו תהליך ארוך ומסורבל שמביא את רוב האנשים לוותר עליו מראש. עדיף להישאר עם הבנק המוכר אפילו שהמחירים שהוא מציע לא מהווים תחרות לבנק אחר, רק כדי לא להיקלע למערבולת הבירוקרטית של מעבר בין הבנקים.
כל זה עומד להשתנות. החל מה-21 לספטמבר ניתן יהיה לעבור בנק בקלות בלחיצת כפתור. הבנקים יחויבו לאפשר מעבר מהיר ויעיל במידה והלקוחות מבקשים להעביר את חשבון הבנק שלהם ולאפשר להם גישה מהירה ונוחה למידע הבנקאי שלהם.
אז איך זה יעבוד? כל מה שצריך לעשות זה לאשר הוראת מעבר חשבון בנק באתר הבנק. מכאן הבנק החדש אליו יעבור החשבון לוקח את המושכות. הבנק החדש ידאג לפתיחת החשבון ולהעברת כל המידע הבנקאי – משכורת, הוראות קבע, צ'קים, תיק ניירות ערך וכדומה. הבנק הישן ידאג לסגור את החשבון הקודם ללא הגבלות ודרישות בירוקרטיות מהלקוח. תוך 7 ימי עסקים ייסגר החשבון הישן ויפתח החשבון החדש.
למי זה טוב?
רפורמת ניוד הבנקים תקל על ההתנהלות הפיננסית של הלקוחות, תעודד תחרות שתביא להורדת עמלות ועלויות ניהול חשבון ותעודד מעבר לבנקאות דיגיטלית שהיא משתלמת יותר עבור הלקוחות וגם עבור הבנקים.
בנוסף, רפורמת הניוד היא צעד ראשון בהפרדת מוצרים בנקאיים, כך שמי שמנהל כיום את כל השירותים הפיננסיים שלו במקום אחד מטעמי נוחות, למשל הלוואה מהבנק בו מנוהל החשבון או ניהול תיק השקעות בשוק ההון, יוכל לבחור מוצר בנקאי במקום אחר בהתאם לתנאים וההטבות המוצעות לו.
הרפורמה אף כוללת הוראות לבנקים על האופן בו יש לשמור על זכויות הלקוח במהלך תהליך הניוד כמו למשל, הנחיה שפעולות שימור מצד הבנק הישן יתבצעו באופן הוגן וללא לחצים. במקרים מסוימים לא ניתן יהיה לבצע ניוד, למשל במקרה בו ללקוח יש מינוס בחשבון הקיים ואין לבנק החדש ביטחון בכך שיוכל לפרוע את יתרת החוב במסגרת החשבון החדש.
הבנק הדיגיטלי הראשון
צעד נוסף להגברת התחרות בשירותים בנקאיים ופיננסיים הוא הקמת הבנק הדיגיטלי הראשון. זו הפעם הראשונה מזה 40 שנה שבנק ישראל מאפשר פתיחה של בנק חדש בארץ מתוך תקווה שפתיחת בנק דיגיטלי תגדיל את התחרות במערכת בנקאות ריכוזית למדי.
הבנק הדיגיטלי הוקם על ידי מריוס נכט ופרופסור אמנון שעשוע, החל לפעול במתכונת פיילוט במרץ 2021 וצפוי להפתח לציבור הרחב בסוף השנה. הבנק יפעל כבנק דיגיטלי בלבד, ללא סניפים פיזיים, וכל השירותים ינתנו במסגרת מקוונת מה שאמור לאפשר לבנק להציע עמלות נמוכות יותר ללקוחות.
במידה והכל יתנהל כצפוי, יתכן שבשנים הקרובות נהיה עדים למהפכה של ממש בשוק הבנקאות בישראל, כשרפורמת ניוד הבנקים תהווה צעד ראשון בדרך להגברת התחרותיות בענף.