מט"ח

מט"ח

מט"ח, או בשמו המלא מטבע חוץ, הוא מטבע השייך למדינה זרה ובד"כ נסחר באופן בינלאומי. באופן יומיומי, מטבע החוץ נסחר על ידי גופים פיננסים כמו בנקים ממשלתיים ומסחריים, תאגידים, ממשלות ועוד. למעשה, הסחר הבינלאומי במטבע חוץ הוא כל-כך משמעותי ורחב, כך ששוק המט"ח הבינלאומי מוערך בכמה טריליוני דולרים וגדל בתמדה. המסחר במט"ח מתבצע באמצעות מחשבים ומתנהל מסביב לשעון.  

למה בכלל צריך לסחור במט"ח?

הצורך התמידי במטבעות חוץ נובע, בין היתר, מתהליך הגלובליזציה שעוברת הכלכלה העולמית. המסחר הבינלאומי מתרחב מיום ליום ועל כן התעורר הצורך להשתמש במטבעות זרים עבור סחורות ושירותים מעבר לים.  כמו כן, תאגידים רב לאומיים שבבעלותם מפעלים הפרושים ברחבי העולם, משלמים סכומי כסף אדירים לעובדים ולספקים שלהם, ולצורך את עליהם לרכוש מטבעות מקומיים.  תחום התיירות גם הוא משפיע על שוק המט"ח העולמי: הגלובליזציה פתחה את שערי העולם בפני התיירים, ועל כן התעורר החיוב להצטייד במטבעות המקומיים כאשר נכנסים את שערי המדינה המארחת. כאן נשאלת השאלה מהו השווי של המטבע הזר אל מול המטבע המקומי והדבר מצריך קביעת שער יציג. היבט נוסף של סחר במטבע חוץ הוא כאשר תאגידי ענק משקיעים כספים בשווקים וחברות הנמצאות במדינות אחרות: השקעות זרות בכלכלה המקומית הן צורה נוספת של סחר במטבע חוץ. בנוסף, הסחר הבינלאומי המקוון משפיע גם הוא רבות על שוק המט"ח הבינלאומי.  

שוק המט"ח הישראלי

בישראל מתנהל שוק מטבעות חוץ בנפח יומי של שלושה מיליארד דולרים. בשוק המט"ח הישראלי השקל נסחר כנגד מטבעות חוץ כמו דולר, אירו ין וכו'. המסחר הבינלאומי בישראל אינו חופשי ומצריך רשיונות ייעודיים כאשר קיימות ארבעה חברות כאלו בישראל. בעבר ניתן היה לסחור במט"ח כמעט ללא התערבות מצד בנק ישראל, אולם בעקבות המשבר הכלכלי הגדול של 2008 שבו ירד שער הדולר באופן דרמטי, השתנתה מדיניות זו וכאמור הפיקוח הוגבר.  נכון להיום, המטבע הדומיננטי והנסחר ביותר בשוק המט"ח הבינלאומי – בפער ניכר מהמטבעות האחרים – הוא הדולר האמריקאי.

הירשמו לקבלת עדכונים שוטפים:
Ledger - Crypto Beginners Pack
Cryptohopper