אחד הפרמטרים החשובים והמשפיעים ביותר בכל עסקה בינלאומית הוא השער היציג של המטבע המקומי אל מול מטבע החוץ. שוק המט"ח הבינלאומי הוא השוק הגדול, האינטנסיבי והתחרותי ביותר בעולם והמטבע הדומיננטי ביותר הוא הדולר האמריקאי. על כן, השער היציג של הדולר הוא כלי מפתח במסחר בבורסות בינלאומיות, ויש להתייחס אליו בהתאם.
שער יציג לדולר
שערי יציג, או שער חליפין, מייצג את מחיר יחידת המטבע המקומי מול יחידת מטבע זר אחת. אם לדוגמא מחיר של שקל ישראלי אחד הוא 0.31 דולרים, אז השער היציג של הדולר הוא 3.25 שקלים ישראלים. כלומר, השווי של המטבע הנסחר בשוק נקבע על ידי כוח קנייתו ביחס למטבע החוץ.
את השער היציג קובע בנק ישראל מדי יום ומתפרסם בשעה 15:30 עד יום העסקים הבא. בנק ישראל קובע את השער היציג למטבעות הנסחרות בישראל כאשר המטבעות החזקים הם הדולר האמריקאי, האירו, לירה סטרלינג, ין יפני ועוד כמה וכמה. בימים של אינפלציה גבוהה נשאר שער יציג קבוע וזאת על מנת לצמצם את נזקי השוק על הכלכלה.
איפה אוכל לראות את השער היציג?
השער היציג, כאמור, מתפרסם על ידי בנק ישראל, אולם את הנתונים תוכלו לראות במגוון פלטפורמות דיגיטליות, באתרי מסחר שונים, אפליקציות, בורסות, אתרים בנקים ועוד.
השער היציג של הדולר משתנה כאמור פעמים רבות בכל יום עם פתיחת המסחר ועד לסגירתו. עקב הדומיננטיות הרבה של הדולר האמריקאי בשוק הכספים הבינלאומי, ישנה חשיבות יתירה לשער הדולר היציג בהשוואה למטבעות זרים אחרים. הדולר האמריקאי נסחר בחרבי העולם באופן אינטנסיבי במיוחד וכמעט ב-90% מעסקאות המט"ח הבינלאומיות מעורבים דולרים אמריקאים.
כאן המקום לציין שהשער היציג של הדולר מהווה אך ורק אינידקציה כללית לשווי הדולר ביחס לשקל הישראלי. עם זאת, כל עסקה שתבצעו עם הדולר – הן קניה והן מכירה – יבוצעו תחת שווי אחר ושער חליפין שונה. גורמים רבים משפיעים על תנאי העסקה, כמו תנאי השוק, עמלות שונות, מצב פוליטי וכדו' – ויש להישאר עם היד על הדופק ולהתעדכן תדיר בשער החליפין הרציף, בהמחאות הקנייה והמכירה ובשערים רלוונטים נוספים – מלבד לשער היציג.